El tret polític d’Obama

La foto d'Obama disparant un rifle apareix desprès d'una demanda dels Republicans // Casa Blanca / Getty

La foto d’Obama disparant un rifle apareix desprès d’una demanda dels Republicans // Casa Blanca / Getty

Aquest dissabte la Casa Blanca ha publicat una foto on es pot veure el president dels Estats Units, Barack Obama, disparant una arma. Les autoritats nord-americanes han informat que la instantània es va fer l’agost passat a la residència presidencial de Camp David. La imatge correspon a una pràctica de tir al plat, un entrenament que, segons el mateix Obama, ell practica “sempre” amb els seus convidats.

La publicació d’aquesta imatge arriba enmig de la polèmica sobre el control d’armes als Estats Units, desencadenada arran de la matança de Newtown, on al desembre van morir 27 persones –entre les quals 20 nens de primària– a mans d’un jove que va obrir foc a l’escola Sandy Hook d’aquesta localitat.

La difusió, precisament ara, d’aquesta foto, no sembla casual. A ulls europeus, la imatge d’un cap d’estat disparant un rifle pot resultar violenta. Però els fets de Newtown han desencadenat una doble voràgine als Estats Units, on bona part de la població creu que cal protegir-se de la violència amb més armes mentre que, a l’altra banda, una minoria creixent demana certa regulació en una indústria que aporta 30mil milions de dòlars anuals al país i representa un dels majors grups de pressió a la Casa Blanca.

Segons dades del mateix govern, cada hora moren tres persones als EUA a causa d’una arma de foc. Al gener, Obama va presentar la proposta de regulació d’armes més ambiciosa dels últims anys als Estats Units. Però la reforma es podria encallar al Congrés, que no controlen els Demòcrates. Ara mateix, doncs, el president dels Estats Units es veu obligat a bregar per un control que es va comprometre a aconseguir “amb tota l’energia” i, alhora, garantir a les posicions més conservadores i als grups de pressió que no es veurà afectat el seu “dret constitucional” a “portar” armes.

La foto del rifle apunta directament cap aquest últim sector. La setmana passada la revista política New Republic va publicar una entrevista on Obama parlava de la seva “estratègia legislativa”  i deixava clar que, malgrat les diferències amb els Republicans, no pretenia prohibir les armes. L’oposició es va mostrar escèptica davant les paraules del president, i la congressista republicana Marsha Blackburn va demanar, en una entrevista a la CNN, que es publiqués un document gràfic per demostrar que el president era aficionat al tir al plat, tal i com havia dit a l’entrevista. Ahir la Casa Blanca va atendre la seva demanda.

L’episodi de la foto no és més que una altra picabaralla política sobre un tema delicat. Que Obama practiqui el tir al plat no deixa de ser simbòlic, però ara mateix l’episodi de Camp David només és una anècdota. L’autodefensa és un dret adquirit als EUA i avalat per una Constitució redactada fa 225 anys. Un dret que, amb el temps, s’ha convertit en pandèmia. Cada vint minuts hi ha un mort als Estats Units per armes de foc, i la venta d’armes no para de créixer. L’any passat van ser més d’un milió.

 

Josep Andreu Palacios

Anuncis

Quant a Josep Andreu Palacios Caballero
Una opinió fonamentada sempre és fruit d'alguna influència. Realment existeix una sola opinió sobre algú? Coneixeu-me (si voleu).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: