Any rècord de desnonaments

Els desnonaments han augmentat un 18% a l'estat respecte l'any passat / CC Popicinio

Els desnonaments han augmentat un 18% a l’estat respecte l’any passat / CC Popicinio

L’atur i els desnonaments han estat, durant els darrers mesos, la cara més palpable de la crisi. La resecció macroeconòmica ha contagiat, inexorablement, l’economia de carrer, aquella que recau sobre els ciutadans. Lluny dels grans números –les famílies no conten en milions– la precarietat adquisitiva té noms i cognoms, històries que de tant en tant apareixen als mitjans però que resulten impossibles d’explicar pel seu gran nombre.

Alguns dels casos més dramàtics surten a la llum a causa de  la decisió desesperada de les víctimes –s’han arribat a publicar “llistes de suïcidis relacionats amb la crisi”–, però l’any passat els desnonaments van afectar, segons la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH),  unes 250 famílies al dia a tot l’estat. Una xifra que, tanmateix, no pot ser exacta perquè, en veu de la mateixa associació, les estadístiques es fan públiques no són prou diàfanes.

El Consell General del Poder Judicial ha fet públic que entre gener i setembre de l’any passat es van realitzar 67.537 execucions hipotecàries (una mitjana de 247 al dia), el que suposa un augment del 18% respecte el mateix període de l’any anterior. Aquestes dades corresponen als tres primers trimestres de 2012. A falta de conèixer encara el nombre d’execucions entre setembre i desembre, l’any que acabem de tancar ha suposat un rècord en el nombre de desnonaments a l’estat espanyol.

La PAH, a més, ha denunciat que des l’any passat les dades es donen a partir d’una doble font, que no s’havia publicat els anys anteriors. Segons aquesta associació, per tant, resulta impossible saber amb certesa quants desnonaments hi ha hagut des de l’inici de la crisi. Un fet, diuen, que ha portat a l’executiu de Rajoy a voler “minimitzar el problema”.

Cada un d’aquests números amaga al seu darrera una història personal. Sobre el paper no són més que estadístiques, però de moment resulta impossible saber la naturalesa de cada cas. No es té constància de quants desnonaments són per hipoteca o per lloguer, a quantes persones afecten o quines són les entitats financeres amb més deutors.

El passat 15 de novembre el govern central va aprovar un reial decret per minimitzar el drama dels desnonaments. En un primer moment, el ministre d’economia, Luís de Guindos, va  assegurar que 600.000 famílies es podrien beneficiar de la mesura, que permet paralitzar durant dos anys el desnonament a famílies amb uns ingressos mensuals inferiors als 1597 euros i que compleixin certes condicions. Dies després, l’executiu rebaixava els seus càlculs i deia que aquesta reforma només beneficiaria a 120.000 famílies.

La mesura aprovada pel Congrés no contempla la dació en pagament, com reclamen els afectats, i limita el benefici, entre d’altres, a famílies monoparentals, amb fills a càrrec o amb tots els seus membres a l’atur i que hagin esgotat la prestació.

El problema dels desnonaments ha calat entre la opinió pública aquest 2012, i ha obligat al poder públic a moure fitxa (un gest del tot insuficient, segons les víctimes). A l’espera de xifres oficials, i malgrat els gestos de diversos col·lectius, el problema sembla estar lluny de solucionar-se; el 2013 ha començat amb més execucions hipotecàries i, darrera seu, més drames personals.

 

Josep Andreu Palacios

Anuncis

Quant a Josep Andreu Palacios Caballero
Una opinió fonamentada sempre és fruit d'alguna influència. Realment existeix una sola opinió sobre algú? Coneixeu-me (si voleu).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: