Ly de Líbia: Com afecta el tall d’Internet a Líbia a dominis com bit.ly?

Les casualitats poden arribar a ser molt capritxoses. De vegades, dos fets aparentment aïllats es poden fusionar en l’espai temps i oferir un resultat ben curiós. Només cal que algú se n’adoni de la coincidència perquè tots els altres ens maleïm per no haver-hi caigut abans.

Aquesta podria ser la sensació que ens quedi al llegir un tweet publicat per @joanteixidopau, on es plasma una gran, curiosa i, tal vegada, macabra coincidència: l’ús del domini .LY està en auge, i com si es tractés d’or negre, l’augment de la seva explotació corre a càrrec de companyies foranies. Però aquest fet no seria destacable si les sigles d’aquest domini no corresponguessin, en efecte, a Líbia.

El conflicte civil que es viu des de fa setmanes en aquest país àrab va més enllà dels carrers. L’enfrontament entre partidaris i detractors de Gaddafi es deixa notar tan a la xarxa com als passadissos diplomàtics internacionals. Res de nou.

Deixant de banda la crisi humanitària que comporta el conflicte –aquí no pertoca parlar-ne—resulta paradoxal que mentre el país es sumeix en el caos,  els dominis d’Internet libis (.LY) estiguin causant furor. No és cap secret que l’Àfrica és una font de primeres matèries per Europa i els països occidentals. Els mitjans de comunicació ens informen sobre l’encariment del petroli causat per aquesta revolta i tot seguit mostren els plans de l’OTAN per desembarcar en el país africà. Ara també necessitem les seves adreces de Internet?

Fa uns dies, Jerry Brito es preguntava a la revista Time què podria passar amb els dominis libis virtuals si la cosa anava a pitjor. Els necessitem tan com el petroli? Què passaria si Líbia tallés Internet? Fa uns dies us explicàvem que series.ly havia esquivat la Llei Sinde, així que sobta que ara pugui ser Gaddafi qui obligui a clausurar-la. En aquest sentit, hi ha una observació optimista i una de pessimista.

Segons aquest expert, i per rar que sembli, la majoria de servidors que allotgen els dominis .ly són fora d’aquest país. De fet, la tecnologia actual permet saber on s’allotja un web en pocs segons. Podem comprovar que, efectivament, series.ly està allotjada a servidors del Canada i bit.ly als Estats Units.

Malgrat tot, el fet que aquest domini representi un país pot comportar alguns problemes. I és que a diferència d’altres dominis generals com .NET o .COM, el govern libi segueix tenint poder de decisió sobre els webs .LY a través de l’empresa de telecomunicacions del país.

Tot i l’èxit que han tingut espais web amb aquesta terminació, les dades demostren que el domini d’Internet libi no és l’aposta més segura. Alguns usuaris han fet públic el seu malestar amb l’entitat reguladora nic.ly per baixes injustificades i altres problemes als seus webs. Segons l’estudi de l’empresa McAfee sobre la seguretat a Internet l’any 2010, els dominis més insegurs del món corresponen a països africans. Tot i que el Líbia no es troba entre els 5 pitjors, res fa pensar que ocupi una posició gaire més elevada.

Domini escombraria

Tenint en compte tots aquests factors, no podem obviar els usos que els administradors fan del domini .LY. Si agafem com a model el nou web de contingut “pirata” series.ly i el reductor d’adreces bit.ly ens trobarem amb una tipologia de dominis en que la seguretat i estabilitat queden en un segon terme.

Les adreces creades amb bit.ly són de “usar i llençar”, amb una vida útil que en pocs casos va més enllà dels dos o tres dies. Per la seva banda, series.ly no deixa de ser un web que comparteix material de manera il·legal, malgrat que aquesta apreciació no vagi més enllà de una coincidència.

El transcurs de les coses ha volgut que la terminació .LY s’associï amb adreces curtes (i, al seu torn Twitter), cosa que les fa atractives i, potser inconscientment, més modernes que el veterà .COM.

Com hem vist, però, ni un web ni l’altre tenen absolutament res a veure amb Líbia (més enllà de les adreces que els usuaris puguin escurçar i es relacionin amb el conflicte civil).

Si ens preguntem sobre els motius de l’auge podríem veure-hi raons econòmiques, però aquest no sembla ser el reclam. Existeix un web (allotjat als EUA) on es subhasten dominis .LY i en fomenten la compravenda. Aquí hi podríem veure indicis de la popularitat que està agafant, però tal vegada l’auge dels .LY sigui per una qüestió legal més que no pas econòmica.


I és que en principi no es tracta de la opció més barata. Si volguéssim registrar bits-catalans.ly les poques webs que ens ho permeten demanen un preu de 120$ l’any (85,75€), mentre que si anem a CDMon i comparem els dominis .ES, .COM I .CAT només haurem de pagar 9,95€ pels dos primers o 24,95€ per l’adreça .CAT.

Així doncs, deixant de banda totes les explicacions racionals que puguem i vulguem donar, no deixar de ser curiós que el domini de Líbia es comenci a fer famós just quan el país viu una de les seves pitjors crisis. Això ens obliga a recordar que, malgrat tot, el que passa Internet segueix depenent –i molt—del món real.

Per a més informació

Maping The Map Web 2010

Techland (Time Magazine)

A Bitscatalans: Series.ly, l’evolució de seriesyonkis que esquiva la llei Sinde

Primera imatge: Getty Images / Photo Illustration (Time Magazine)

Anuncis

Quant a Josep Andreu Palacios Caballero
Una opinió fonamentada sempre és fruit d'alguna influència. Realment existeix una sola opinió sobre algú? Coneixeu-me (si voleu).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: