Servidors del diable (Crònica periodística)

Servidors del diable

Gaddafi acusa d’heretges als manifestants i es nega a abandonar el país

Protestes a Líbia / REUTERS

Protestes a Líbia / REUTERS

 

Els dolents són ells. Treballen pel dimoni i han estat instigats pels mitjans estrangers en contra del seu propi país i l’estimat líder revolucionari. Muammar al Gaddafi va carregar dilluns contra les televisions foranies en un breu parlament, i ahir va aprofundir el seu discurs. El líder africà, que va arribar al poder després d’una revolució antimonàrquica, es va servir d’un ampli repertori d’injúries contra els qui ara han sortit al carrer per demanar canvis.

El corresponsal de la CNN testifica que el govern ha perdut el control a l’est del país, però les notícies arriben amb dificultats i són difícils de verificar. Líbia s’ha tancat en sí mateixa. Sortir és una odissea i entrar encara costa més. La única visió dels fets que es vol donar és la que ofereix la televisió estatal, que ahir va emetre un llarg parlament d’un Gaddafi gens conciliador.

En un discurs de més d’una hora, el líder militar va assegurar que “hi ha libis que l’estimen”, i els qui bramen en contra ell són “terroristes” al servei de potències estrangeres. Gaddafi es va autoanomenar màrtir, i va assegurar si havia de morir, ho faria a Líbia. No fa ni dues setmanes,  el derrocat Hosni Mubarak va pronunciar un discurs semblant on també es negava a abandonar el poder i assegurava que no marxaria d’Egipte. Malgrat tot, va renunciar al cap d’unes hores.

A Líbia, les paraules del “màrtir revolucionari” no han ajudat a millorar les coses. En el seu encès missatge va amenaçar de “buidar” el país de manifestants, i amb el puny tancat assegurava que els hi aplicaria la pena de mort “d’acord amb la llei internacional”. Però la violència no és només verbal. Ibrahim Dabbashi, l’ambaixador adjunt de Líbia a l’ONU, va informar a la CNN d’un mínim de 800 morts i va acusar Gaddafi de perpetrar un genocidi.

Des de principis d’any dos dictadures africanes han caigut a causa de les revoltes populars. El clam ha fet reaccionar l’ONU i les potències occidentals, que condemnen obertament i, en alguns casos, per primer cop, els règims totalitaris del món àrab. Carme Chacón va admetre ahir que Europa ha estat “massa permissiva” amb Líbia i la Secretària d’Estat nord-americana, Hilary Clinton, va fer una crida a la moderació. Occident ha hagut de reaccionar davant les demandes àrabs, però sap que Líbia és un soci estratègic i no permetrà una altra pujada del cru.

Anuncis

Quant a Josep Andreu Palacios Caballero
Una opinió fonamentada sempre és fruit d'alguna influència. Realment existeix una sola opinió sobre algú? Coneixeu-me (si voleu).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: