El Parlament canviaria completament si en aquestes eleccions es votés per Twitter

Si els diputats del Parlament de Catalunya fossin escollits mitjançant la seva popularitat a Twitter, serien 9 en comptes de 6 les forces parlamentàries amb presència a l’hemicicle català. Aquest augment estaria donat pel Partit Pirata de Catalunya, Solidaritat Catalana i Reagrupament Independentista, que també farien canviar –i molt– el grau de representativitat dels actuals partits.

Així ho indica, si més no, el web Socvot, que es basa en el número de seguidors que els diferents partits tenen a Twitter per elaborar una hipotètica composició del Parlament en base a l’anomenat “vot social”.

El web creat per Dario Castañé realitza un escrupolós escrutini del sufragi que es presenta en forma de gràfic percentual i dues taules de valors, una pels partits que entrarien al Parlament i l’altra pels que es quedarien fora.

El “sondeig social” tradueix els seguidors exclusius d’un partit (descartant els followers que segueixen varies formacions) en forma de vots únics i vots totals. Els resultats, finalment, esdevenen una traducció en diputats.

Twitter és democràcia. Encara que ser seguidor d’un únic partit en aquesta petita gran xarxa social no significa que li vulguem donar el nostre vot, sí és cert que, al interessar-nos per una sola formació, ha d’haver-hi un cert grau d’interès. També és cert que en aquest supòsit no queda representada tota la població ja que, per començar, hi ha un segment important de catalans que no fa servir Twitter. Ara bé, Socvot dóna la possibilitat de veure la representativitat dels partits a les xarxes socials, cosa que no reflecteixen la majoria d’enquestes que es fan.

Nou esquema parlamentari

Precisament, si es fes cas als tuitaires catalans, la representació parlamentària seria bastant diferent a l’actual, encara que tots els partits amb presència a la Ciutadella en aquesta legislatura tindrien cabuda en el “nou Parlament”.

Convergència i Unió seguiria sent el parit amb més pes, encara que, enmig de tants colors, res de majories absolutes, només 25 diputats per vots únics. Els seguirien Ciutadans, amb 23 escons, el PSC, amb 20, i Pirates de Catalunya en quarta posició, esgarrapant 15 seients. A la cua es situarien el Partit Popular i Iniciativa per Catalunya-Els Verds, amb 9 cada un.

Taula de representacions. Feu-hi clic per ampliar-la.

 

Enquesta inèdita, però limitada

Segons la llei espanyola, no es poden publicar enquestes electorals dies abans de les eleccions, i Socvot, cenyint-se a la norma, ha aturat les seves actualitzacions automàtiques.

Així doncs, ens és impossible seguir l’evolució dels seguidors a Twitter durant el compte enrere final, malgrat que en els darrers dies de campanya es couen la majoria de coses. Al cap i a la fi, les xarxes socials continuen tenint vida i els partits guanyen algun que altre seguidor aquests dies.

El Periódico de Catalunya ja va mofar aquesta llei basada en una era preInternet publicant en els seus servidors andorrans una enquesta “fora de termini” durant les eleccions generals del 2008, i ara ho torna a fer. Tal i com ha dit el conductor d’un famós programa de ràdio aquest matí, en temps de Twitter i Facebook ens seguim escapant a Andorra per publicar les enquestes que no es poden llegir a Espanya. De fet, aquest és el suggerent títol que El Periòdic d’Andorra dóna al seu apartat electoral.

Socvot ofereix enquestes 2.0. De fet, no són enquestes. Socvot recull un factor que altres no tenen en compte, la popularitat a les xarxes socials. Així, mentre que els estudis d’opinió s’aventuren sobre previsions de futur, Socvot treballa amb elements tangibles: els followers d’un partit són un fet, més enllà del que passi diumenge.

Ara bé, en temps en que la censura d’Internet és burlada fins i tot a la Xina, pioners com Dario Castañé han de fer cas a un llei prehistòrica que priva de fer previsions a tot el que no siguin candidats. A menys que seguim escapant-nos a Andorra o apostem pel Barça-Madrid.

Fonts | Socvot, El Periòdic d’Andorra, Tall de veu de El Món a Rac1

Gràfics i imatges | Elaboració pròpia, captura Socvot

Quant a Josep Andreu Palacios Caballero
Una opinió fonamentada sempre és fruit d'alguna influència. Realment existeix una sola opinió sobre algú? Coneixeu-me (si voleu).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: