[RESULTATS] Per què volem ser periodistes?

Escollir uns estudis superiors no sempre és fàcil: hi ha alguns que ja ho tenen decidit des de petits i no s’ha de molestar en pensar-ho i d’altres que, fins i tot a l’acabar, no tenen clar si allò que han triat és el que realment volien.

Un professional neix o es fa?  Aquestes primeres setmanes de la carrera els professors ens han donat el seu punt de vista: un periodista s’ha de fer a si mateix, periodista s’és per tota la vida i a tothora.

La setmana passada, per anar-nos coneixent, ens van passar una enquesta perquè donéssim el nostre punt de vista sobre el paper dels periodistes i les inquietuds que ens havien fet triar aquesta carrera. He volgut compartir les respostes perquè trobo que són bastant interessants.

Heus aquí, doncs, el punt de vista d’uns ganàpies que somien en poder treballar algun dia del que han estudiat (que ja és dir…).

(Podeu fer mès gran les gràfiques fent-hi clic a sobre)

Motivació

Ja veieu que aquí les opinions són dispars (la professió de periodista inclou molts àmbits així que, ja està bé que tinguem motivacions diferents). En qualsevol cas, poc més d’un 20% valorem la creativitat que comporta escriure i compartim un afany revolucionari. El temps ja anirà posant les coses al seu lloc (o no…)

Tasques

La majoria aquí és evident. No som cul de sofà, ens agrada viatjar, veure món i fer-ho saber (d’acord, el món laboral és una altra cosa, però aquest és un gràfic d’il·lusions).

Mitjans

En aquest cas  punt també divergeixen els gustos. La premsa nacional, la televisió i la ràdio ocupen els primers llocs amb relativa diferència. Això sí: sobta que només un 1% es vegi fent la seva primera feina a Internet. Tal vegada s’hauria d’encabir una edició digital a la premsa nacional i algun altre mitjà, però això ja és fer massa suposicions.

Opinió: rapidesa informativa

La immediatesa és una de les claus de la informació. I sembla un valor universal, tots creiem que és força o molt important.


Opinió: Anàlisis i interpretacions en els mitjans

Hi ha tendència a donar-li certa importància a les interpretacions que han de fer els mitjans de l’actualitat o altres qüestions d’interès públic.

Opinió: Entreteniment i distracció

La importància d’entretenir el públic és relativa entre nosaltres. La majoria (86%) ens mantenim en un terme mig (entre poca i força importància)

Opinió: Investigació d’anuncis i declaracions

La investigació ens agrada (si més no, creiem que és important). El 89% li’n dóna força o molta importància.

Opinió: Publicació de fons no verificables

Què faríem si tenim una primícia i no la podem verificar? La majoria de nosaltres ens abstindríem de fer-la pública.

Opinió: Audiència

Atraure audiència és important, però tampoc tant. Això és, com a mínim, el que creiem. El 82% de nosaltres la posicionem entre força i molt important.

Opinió: Debat sobre política

Històricament el periodisme ha transmès informació sobre el poder, i creiem que ha de seguir sent així.

Opinió: Desenvolupament cultural

Segons la majoria de nosaltres, la professió inclou una responsabilitat per afavorir el bagatge cultural de l’audiència. Però no tothom hi està d’acord: un 23% diem que tampoc en té poca, d’importància.

Opinió: Plantar cara als poders públics

Si bé la majoria no es mostra absolutament escèptica, sí que predominen aquells que creuen que és força important plantar cara els càrrecs públics.

Opinió: Fixar l’agenda política

Aquí ens posicionem a totes bandes. Pràcticament la meitat de nosaltres (49%) veu molt important fixar l’agenda política. Això sí: aquí hi surt el color blau dels que creiem que no és gens important. Minoria, però hi són.

Opinió: Influir en la opinió pública

Pren relativa rellevància entre nosaltres, però altre vegada estem dividits. La majoria opten pel força.

Opinió: Permetre als ciutadans expressar el seu punt de vista

Actuar com a intermediaris ens sembla prou important. Ara bé, un 1% assegura que no és gens important permetre als ciutadans donar el seu punt de vista i un altre 21% li’n dona poca importància.

Font | Enquesta realitzada als alumnes de 1r de periodisme (curs 2010-2011) de la UPF

Anuncis

Quant a Josep Andreu Palacios Caballero
Una opinió fonamentada sempre és fruit d'alguna influència. Realment existeix una sola opinió sobre algú? Coneixeu-me (si voleu).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: