Com recuperar les dades i els aparells en cas de robatori (I)

En un camp, el dels gadgets tecnològics, que es diversifica i estén exponencialment, trobem, en cada nou aparell, alguna característica eminent que reflecteix les tendències de canvi.

Així com, no fa tant, la novetats podrien ser la pantalla en color (recordeu els antics mòbils, portàtils o el primer iPod) o la possibilitat de concertar-se a xarxes WiFi, les tecnologies desenvolupades avui dia són tantes i tan diverses, que costaria decidir unànimement quin és l’avenç tecnològic que està canviant les coses.

Per sobre de tot, però, hi ha tendències que s’han mantingut igual des del principi: la tecnologia informàtica sempre ha buscat ser més versàtil, més potent i més assequible, en definitiva, donar més per menys.

Podem tenir aparells cada vegada més petits i potents, però, com sempre, això comporta inconvenients. ¿Què passaria si els nostres aparells, tan mòbils com són, passen a mans alienes sense el nostre consentiment?

Tots sabem que ens pot passar, però refusem imaginar-ho. Ens és més còmode creure que això només els ocorre als altres i, per tant, nosaltres i els nostres aparells (mòbil, portàtil…) no estem en perill.

Tanmateix, si aparquem un instant la nostra imaginació complaent i observem la realitat, ens sorprendrà descobrir com, amb tota probabilitat, coneixem algun cas de pèrdua, fur i/o atracament més a prop del que ens havíem imaginat.

Què fer en cas d’un robatori?

Afortunadament, blocar la targeta SIM del telèfon mòbil o suspendre el mòdem USB del nostre portàtil es resol amb una trucada gratuïta i per gentilesa de l’operador de telefonia (contactant amb al servei d’atenció al client). Aquest dret ens cobreix les espatlles contra possibles despeses que pogués realitzar el lladre a costa nostra, però no resol en absolut la recuperació dels aparells i la informació que contenen.

Si fem cas a les estadístiques, és realment difícil que recuperem el que ens han pres (fins i tot havent formalitzat la denúncia pertinent), per això es recomana efectuar periòdicament còpies de seguretat de les nostres dades (dues, com a mínim, i emmagatzemades en llocs físicament separats).

En el cas dels telèfons mòbils, els contactes, els missatges i les fotos solen ser, per aquest ordre, les dades que més greu ens sap perdre.

Sense cap problema ni cost afegit, la majoria de fabricants ofereixen programari gratuït que podem instal·lar al nostre ordinador per realitzar una còpia de seguretat del telèfon. És el cas, per exemple, de Nokia PC Suite, Samsung PC Studio o HTC Sync.

A més, alguns operadors de telefonia, ofereixen serveis per emmagatzemar els nostres contactes online i els darrers models amb Android poden realitzar una copia de seguretat íntegra a la targeta Micro SD.

Pel que fa al portàtil, es recomana disposar de, com a mínim, un disc dur extern (quants més millor, n’hi ha per menys de 70 euros) per realitzar còpies de seguretat dels nostres documents, pel·lícules, fotografies, programes… que mantindrem més segur si el guardem lluny de l’orinador (pel que pugui passar). Aquí, també, hi podrem emmagatzemar allò que prèviament haguem importat des del mòbil.

Pels fitxers de menor tamany (documents de text, per exemple) podem optar per obrir un compte en un disc dur virtual (ADrive ofereix gratuïtament 50 GB amb permanència vitalícia dels fitxers) i desar-hi allà tots els canvis que efectuem, així com treballar amb Google Documents quan ho fem amb grup.

En aquests darrers cassos, la nostra informació serà emmagatzemada en un servidor d’Internet situat a molts quilòmetres del nostre aparell, rebaixant així les possibilitats de patir pèrdues de dades en un incendi, per exemple.

Fer còpies de seguretat, doncs, és relativament fàcil. Però què podem fer si també ens roben el maquinari?

En seguirem parlant…

Anuncis

Quant a Josep Andreu Palacios Caballero
Una opinió fonamentada sempre és fruit d'alguna influència. Realment existeix una sola opinió sobre algú? Coneixeu-me (si voleu).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: