Troba el teu local amb wifi, així de senzill és comerconwifi.com

Una de les idees destacades durant el bdigital Global Congress 2010, celebrat a Barcelona el maig passat, és l’aparició d’un paradigma, estrepitosament irrevocable, al que ens està portant la creixent accessibilitat a la tecnologia.

Si fins fa poc, allò chic era poder estar connectat en tot moment, cada vegada més (si no ja avui dia) el repte consisteix, contràriament, en poder viure offline. El portàtil o netbook,  el nostre smartphone, l’iPad, el reproductor MP4,  la consola… cada dia tenim més ginys que ens permeten accedir a Internet.  I la nostra dependència de la xarxa no para de créixer (aquest és el joc).

Ara bé, per enllaçar els nostres aparells amb “el núvol” hi ha d’haver algú que pagui la connexió. La invenció del Wi-Fi és un encert en aquest sentit, malgrat que, de moment, la senyal no és omnipresent. Com trobar doncs, els punts amb una WLAN oberta? Comerconwifi.com ens ho facilita.

Sustentat sobre plataforma WordPress (com aquest mateix bloc), i amb un tema senzill i ordenat, comerconwifi.com compleix de manera simple però amb escreix la seva funció. Basant-se en el principi 2.0 de col·laboració entre els usuaris, una incrustació de Google Maps cada cop més treballada ens dóna la benvinguda a la plana d’inici. En ella, hi podem apreciar una vista de Barcelona esquitxada de fins a quatre símbols diferents.

Tal i com especifica el títol del web, les senyals indiquen diferents locals de restauració de la capital catalana on ens serà possible navegar per Internet gràcies a la connexió Wi-Fi. Tots els punts marcats tenen aquesta característica en comú, malgrat que les indicacions també permeten distingir entre cafès i granges (tassa de cafè), restaurants (forquilla i ganivet), bars de copes (copa de vermut) i locals de menjar ràpid (hamburguesa i refresc).

Si bé la manera més ràpida de fer una ullada als locals és passejant-se sobre el mapa, a la part dreta, el web incorpora també un cercador de locals, les darreres piulades a un canal twitter bastant actiu i un llistat de locals cibernètics ordenats per districtes.

A l’hora, comerconwifi.com no es limita a les indicacions cartogràfiques, sinó que publica periòdicament breus apunts on se’ns donen més detalls sobre un local (disponibilitat de menú, tipus de cuina, wi-fi oberta o tancada…). Tot plegat, lògicament, ordenat amb les corresponents etiquetes.

Exemple de captura "comerconwifi.com"

La força del grup

Comerconwifi.com és un web de col·laboració. Qui millor per recomanar locals que els propis usuaris del servei?

La senzillesa de la pàgina ens permet trobar ràpidament la pestanya “Afegeix un local”, on indicant 6 dades bàsiques podem contribuir a millorar aquesta guia gastronòmica 2.0. La interacció, de fet, és ben palesa al canal de Facebook i Twitter (143 i 97 seguidors, respectivament) i a  YouTube, malgrat que a aquest últim canal potser encara li manca trajectòria.

De plataforma a servei

Aquesta innovadora iniciativa és un esplèndid exemple que ens demostra com les noves plataformes d’Internet poden ser aplicades amb destresa, creant noves eines i serveis.

Fa uns pocs anys, aquesta pràctica guia de locals amb Wi-Fi només hagués pogut ser creada per una empresa especialitzada (que, tal vegada, ho hagués desestimat, al no considerar-ho rentable). Avui, però, comerconwifi.com és possible gràcies a l’enginy de quatre creadors, com a projecte de postgrau del Brand Community Manager Management de la Salle, i creat sobre plataformes lliures 2.0: WordPress com a disseny del lloc, Google Maps com a referent cartogràfic i YouTube, Facebook i Twitter com a eina d’interacció i col·laboració.

Tot plegat, sota llicència Creative Comons i Safe Creative, efectuat sense cost econòmic i amb gran part d’aportacions individuals.

El futur

És possible que comerconwifi.com no inclogui tots els locals de Barcelona amb connexió a Internet, i sembla que de moment no recull dades fora de la capital catalana. Però serveis d’aquesta mena (la Viquipèdia en seria un exemple) són fets pels mateixos usuaris, i tot sembla indicar que una guia de locals amb Wi-Fi serà cada cop més útil i popular.

Crear una xarxa de bars i restaurants amb aquest servei (incloent un adhesiu ben maco a la porta) dóna un valor afegit al negoci, i sembla que cada cop més propietaris se n’estan adonant.

Com vaticinen els experts, doncs, és probable que d’aquí a no massa temps el rar sigui tenir un restaurant sense servei Wi-Fi.

Per llavors ja n’haurà sortit una altra guia, però de moment, tenim aquesta.


Fonts | comerconwifi.com, bdigital Global Congress, Viquipèdia.

Imatges | comerconwifi.com, Flickr (Seven Morris i nathan)

Escrit originàriament a bitscatalans.com

Anuncis

Quant a Josep Andreu Palacios Caballero
Una opinió fonamentada sempre és fruit d'alguna influència. Realment existeix una sola opinió sobre algú? Coneixeu-me (si voleu).

2 Responses to Troba el teu local amb wifi, així de senzill és comerconwifi.com

  1. Josep Andreu, moltes gràcies per la teva recensió de comerconwifi. Has estat molt benèvol… hi ha moltes coses que podrien millorar. La idea del adhesiu a la porta dels restaurants la estem treballant també 🙂

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: