I tot, per acabar sent un número (III)

Darrer capítol

Problemes fins l’últim dia

Malgrat que no és un contratemps directament atribuïble a l’organització de les PAU, hauria sigut estrany no trobar-se amb problemes fins al darrer moment. La vaga del sector públic convocada pel dia 8 de juny (dia en que, inicialment, havien de començar les proves) va fer que s’ajornés la data de començament la selectivitat un dia per no trobar-se amb problemes majors.

Aquesta mesura, però, comportà un mínim trasbals a casos puntuals d’alumnes (que no havien estat previstos), ja que la llibertat per poder triar assignatures havia fet coincidir dos exàmens d’una mateixa matèria en una hora, i obligà a desglossar l’horari d’alguns estudiants, que es van veure obligats a fer un o més exàmens en dissabte.

Més traumàtic i mediàtic fou el cas d’una noia que, hores abans d’examinar-se va descobrir que no podia fer les PAU per un error administratiu no imputable ni a ella ni a la seva escola. La resposta que va rebre per part de les altes instàncies demostra la manca d’interès i humanitat dels qui controlen els departaments educatius de l’administració.

I després de les proves

Vist el panorama, es podria considerar una sort el normal i tranquil desenvolupament amb que varen transcórrer, en termes generals, les PAU.

Les sorpreses arribarien uns dies després, quan el 3cat24 destapava un error amb els colors d’un quadre impressionista de Monet a la prova d’Història de l’Art, així com una variable no donada a l’examen de química.

Recordem que tots els estudiants de Catalunya (milers, en molts cassos) s’examinen a l’hora d’una mateixa assignatura i amb un mateix examen. Sobre el paper els exàmens de les PAU  estan revisats fins a la sacietat, així que cometre un error de gamma de colors en un quadre impressionista fa pensar.

Impossible consultar

Els responsables organitzatius s’enorgullien d’anunciar que els resultats de la convocatòria  de les PAU amb més alumnes matriculats havien estat presentats amb antelació sobre la data prevista (el dia 23 de juny, quan oficialment estava previst el 25).

Tanmateix, els primers moments van ser un autèntic caos. La falta de previsió (no s’explica d’una altra manera) i la ràpida propagació de la noticia entre els interessats va donar peu a una saturació del servidor, que durant mig matí no parava de mostrar un error en contes de facilitar les notes.

D’altra banda, a l’hora de fer la inscripció a les proves se’ns demanava la confirmació si volíem rebre un SMS al telèfon mòbil amb la nostra nota d’accés quan aquesta estigués disponible.

Si bé sembla il·lògic poder disposar de la informació al telèfon mòbil dos dies després que estigués publicada (suposem que el missatge estava programat pel dia 25), la tecnologia existent avui dia bé permetria avançar l’enviament del missatge dos dies, o bé enviar una notificació d’avís perquè es consulti la pàgina d’Internet.

Nosaltres bé ho havíem demanat.

Un número

Tot plegat,  aquests mals de cap, aquests estires i arronses (no oblidem que, a tot això, els presentats hem hagut d’estudiar les corresponents matèries) semblen haver-se esvaït aquest dilluns dia 28, amb l’entrega oficial, en mà, de les notes, i la publicació dels resultats que, com sempre han sortit ufanosament per TV3.

I és que, després de tot, per aconseguir els millors resultats de la història de les PAU (estadísticament ho són) només cal “controlar” la dificultat dels exàmens per adquirir el resultat desitjat. Un resultat que, al meu entendre no demostra, ni molt menys, la capacitat d’una persona per enfrontar-se amb el món al que viu. O tal vegada es mereix més oportunitats i resulta ser més madur qui té una centèsima més?

Ja ho veieu: i tot, per acabar sent un número.

Vía | CUR (Gencat), 3cat24, BOE, Unportal, La malla

Si ho desitgeu, podeu descarregar-vos l’apunt sencer (8 pàgines) prement aquí.

Anuncis

Quant a Josep Andreu Palacios Caballero
Una opinió fonamentada sempre és fruit d'alguna influència. Realment existeix una sola opinió sobre algú? Coneixeu-me (si voleu).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: