La neutralitat de Madrid torna a ser qüestionada

Linux, programari lliure, va "xuclant" poc a poc, usuaris a Microsoft

Genbeta, bloc especialitzat en programari i dels més llegits en llengua castellana, es feia ressò fa uns dies d’un acord firmat entre el Govern Espanyol i la totpoderosa Microsoft (un dels molts que ja tenen, de fet).

Aquest cop toca l’àmbit de l’educació, fent referència, més concretament, al conegut “pla escola 2.0”. Els alumnes de 5é i 6é de primària de Ceuta i Melilla rebran 4000 portàtils equipats, per descomptat, amb Windows, que a ulls de molts (també de l’administració pública, curiosament) és l’únic Sistema Operatiu que existeix.

Com no podia ser d’una altra manera, aquest acord torna a suscitar polèmica. De fet, les veus crítiques en aquest sentit ja venen de lluny. Si bé no podem negar que Microsoft Windows és el Sistema Operatiu més utilitzat al món (i amb diferència) no es tracta, en absolut, d’una solució tecnològica lliure, barata i, per a molts, tampoc fiable.

El preu d’un Netbook amb Windows pot ser, tranquil·lament, d’uns 300 ó 400 € (el SO de Micorsoft no és de codi obert i s’ha de pagar), mentre que el mercat està oferint solucions alternatives de programari lliure (Ubuntu-Linux, Chrome OS o el cloud computing català eyeos) amb els que comprar un portàtil per 100 € és possible.

De fet, Windows no respon en absolut a l’esperit 2.0, on qualsevol pot introduir els seus canvis i millores: tot és hermètic al voltant del seu codi font (el seus fonaments), atenent a un nivell de negoci vell i obsolet. A l’adquirir un ordinador amb Windows estem pagant un preu per el hardware (el maquinari, l’aparell), però a l’hora, una suma més significativa del que creiem per utilitzar Windows i els seus complements que, sense haver-ho demanat, ja s’incorporen al nostre ordinador (Microsoft Internet Explorer, Windows Media Player…).

S’està, l’administració,  venent al lobby de Microsoft?

Recentment Google ha tret el seu SO, el logo del qual comparteix colors amb el de Windows

¿És oportú pagar els ordinadors un 200% més cars (en època de suposada austeritat) que, a més, incorporen un Sistema Operatiu nascut per ser rentable? ¿És oportú fer servir el programari pel qual estan pensants el 99,2% dels virus?

A aquestes qüestions ha volgut respondre un decàleg de CENATIC (Centro Nacional de Referencia de aplicación de las TIC basadas en fuentes abiertas) que dona sobrades raons per fer servir el programari obert en detriment del sistema Windows.

Podeu descarregar-vos-el aquí (en castellà).

Entre d’altres qüestions, conclou que el programari lliure s’adapta millor a la realitat de l’alumnat, fomenta la independència de les persones perquè puguin triar les eines que vulguin en un futur, evoluciona ràpidament, és més segur, gratuït i 100% legal. (Al meu institut he vist ordinadors advertint que el SO Windows XP que incloïen estava piratejat).

Sorprèn, a més (aquí es fan paleses les incongruències dins l’administració) que el patronat de la CENATIC estigui format, precisament per El ministeri d’indústria, la Generalitat de Catalunya (que també aposta per Windows) i els governs d’Extremadura, Andalucía, Asturias, Aragó, Cantràbia i les Illes Balears.

I mentre professors i alumnes deambulem pel riu, a l’altra riba, Héctor Montenegro, director de tecnologia de Microsoft Ibèrica s’afanya a publicar unes altres deu raons per les que sí utilitzar Microsoft. Vegeu aquí el “contra-post”.

Bé és cert, també, que les alternatives a Microsoft (Apple, Google…) no han presentat encara plans alternatius. Aquí, però, sembla que qui abans arriba (i amb la butxaca més plena) s’enduu el pastís.

Engreixar un monopoli o afavorir alternatives? Quina és la voluntat del govern socialista?

Fonts:
Genbeta (Weblogs SL): Post “Microsoft y el programa escuela 2.0” (en castellà)
Twingly: The most popular blogs written in Spanish (en anglès)
Wikipedia in English (Wikimedia foundation): Article Usage share of operating systems (en anglès), Article Netbook (en anglès)
PC City.es (PC City Spain S.A.U): Preu Netbook Asus EEE PC 1001 (en castellà)
Tec.nologia.com: Post “Skytone Alpha, Neetbook con Android por menos de 100 euros” (en castellà)
Viquipèdia en català (Wikimedia foundation): Article “Lobby”, Article “Windows XP”
Muycomputer.com (Total Publishing Network): Article “99,2% de los virus son Windows” (en castellà)
CENATIC: “Diez razones para elegir software libre en los colegios” (en castellà)
Microsoft Ibèrica (Microsoft Corporation) (en anglès)
Anuncis

Quant a Josep Andreu Palacios Caballero
Una opinió fonamentada sempre és fruit d'alguna influència. Realment existeix una sola opinió sobre algú? Coneixeu-me (si voleu).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: