eyeos, un Sistema Operatiu omnipresent

Ja ha passat una setmana des que vaig escriure aquí per darrer cop i la xarxa —com sol fer—no ha parat de créixer. Sabíeu que, pel gener de 2009, hi havia  aproximadament 1.000.000.000.000 (un trilió) de pàgines web indexades a Google? I pensar que ni de bon tros hi son totes…

En aquest sentit, he trobat una adreça molt interessant, Internet World Stats (Estadístiques mundials d’Internet) que, tot i no reflectir la temàtica que m’ocupa, presenta dades sorprenentment actualitzades de l’ús mundial d’Internet. Aquí queda l’enllaç, reitero que pot resultar molt útil, mai me’n havia trobat una de semblant.

Avui, emperò, volia parlar-vos d’un sistema operatiu web. I no un de qualsevol. eyeos és un “cloud computingcreat per dos joves d’Olesa de Montserrat, de tan sols 22 anys.

Però ¿què és eyeos i, sobretot, què es pot fer amb un Sistema Operatiu Web?

Logo deyeos

Logo d'eyeos

Primer de tot dir que, personalment, he tingut coneixement d’aquesta utilitat aquests dies, arran d’una entrevista al portal de notícies 3cat24.cat, del qual en sóc un lector assidu. El projecte d’eyeos, però, ja fa temps que existeix.

Allí, els seus creadors expliquen amb una concisió absoluta que és pot fer amb un Sistema Operatiu Web com eyeos.

Dedicar un màxim de cinc minuts a llegir l’entrevista ens respondrà a totes les preguntes que plantejo anteriorment, però jo intentaré, de manera bastat supèrflua, començar d’una mica més enrere.

Si llegeixes això (a menys que ho facis en paper), estàs usant un Sistema Operatiu.  I segurament desenvolupat per Microsoft (Windows XP, Vista o 7) m’equivoco? Microsoft Windows és el Sistema Operatiu per excel·lència (que no el millor, això és relatiu).

Un sistema operatiu és el programari responsable de gestionar els recursos d’un terminal (ja sigui un ordinador personal, un telèfon mòbil etc.)

Pau García-Milà, cofundador deyeos

Pau García-Milà, cofundador d'eyeos

I les eines 2.0 no es podien quedar endarrere en aquest camp. El major principi estructural d’aquestes, és que es basen en un sistema de xarxa distribuïda, aprofitant la capacitat recombinatòria d’aquestes (vegeu treball de síntesi). És a dir, ras i curt, que no podrien existir sense Internet.

Eyeos és precisament això: un sistema operatiu a al xarxa. Amb aquesta utilitat podrem accedir al nostre escriptori on i quan vulguem. No només ens permet d’emmagatzemar i compartir fitxers (per exemple un PDF) sinó que també inclou una sèrie de programari, com ara jocs, reproductors de música, processador de textos…  que ens donen l’opció d’obrir-los, talment com si el nostre ordinador s’hagués anat a fer un tomb per Internet, acompanyant-nos per tot el món. Per si això fora poc, també s’inclou una opció amb la qual, a partir d’uns quants clics, ens podem fabricar aplicacions nosaltres mateixos.

Fa uns temps ja vaig parlar sobre ADrive. Cal remarcar que no és exactament el mateix: ADrive és un disc dur virtual, només permet l’emmagatzematge i distribució de fitxers, mentre que eyeos és un Sistema Operatiu al complet (podem utilitzar-lo com si fos el nostre ordinador, sense sortir del navegador d’Internet)

Molts ja l’avalen com la millor opció d’aquestes característiques, o sigui, el millor sistema operatiu virtual. I deu ser veritat, perquè amb una vintena d’anys d’edat, els seus autors ja han rebut tres premis internacionals i han fet conferències per mig món.  Us animeu a provar-lo?

___

Vídeo sobre una de les utilitats de creació de programari d’eyeos:

Fonts:

3cat24.cat (CCMA): Entrevista  a Pau Garcia-Milà i Marc Ceròs.

eyeos.org

Internet World Stats (Miniwatts marketing group)

Post “Social Media, Web 2.0 and Internet Stats” (The Future Buzz, Adam Singer)

“Cómo se reparten el mercado los sistemas operativos” (Mazcue.com.ar)

eyeos, el mejor sistema operativo web” (Linwind, Marcos Dacosta Balboa)

YouTube, video “eyeDesigner in eyeOS” (YouTube, LLC)

Anuncis

Quant a Josep Andreu Palacios Caballero
Una opinió fonamentada sempre és fruit d'alguna influència. Realment existeix una sola opinió sobre algú? Coneixeu-me (si voleu).

3 Responses to eyeos, un Sistema Operatiu omnipresent

  1. Higini says:

    Visitant el 3/24 he vist que recomanaven el teu bloc. Enhorabona per la feina feta 🙂

    http://www.3cat24.cat/blogs

  2. Retroenllaç: La neutralitat de Madrid torna a ser qüestionada « La societat 2.0

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: